I morgen er det første vårmåned, og det nærmer seg påske igjen. Derfor får denne artige gamle hønemuggen lov til å åpne dette innlegget som nå blir det 50. og siste, ihvertfall på en stund.
5110 sidevisninger har det blitt her på bloggen de 11 mnd jeg har holdt på, og jeg ser at det har vært publikum fra mange land som har vært innpå sidene og kikket, spesielt fra USA har det vært trofaste lesere. Hadde vært morsomt og visst hvem det var, kanskje etterkommere fra noen gamle slektninger som utvandret? Jeg har iallefall hatt besøk av en firmenning fra Amerika, Pauline Skeie i 1999, men ellers kjenner jeg ikke til at vi har noe familie der borte.
Jeg er redd for at dette innlegget kan bli litt rotete, fordi det er så mange ting i hodet mitt samtidig om dagene. Etterutdanningskurs som skal pågå et års tid fremover, og stadig nye ombyggingsprosjekt i dette gamle huset vårt fra 1924, er blandt noen av de tingene som opptar meg. Slik ser det altså ut på to rom oppe i 2.etasje fortiden.
Når tak og vegger rives ser man ihvertfall alle tidsepokene med de ulike tapeter, og tak som har blitt senket.
Denne var underst, oppå der kom neste.
Og ytterst var den blå nedenfor som vi faktisk har levd med fra vi flyttet inn for 20 år siden.
I dette huset som var et underbruk av Storetveit hovedgård, har det jo bodd flere forskjellige generasjoner og familier. Hver etasje inneholdt en egen leilighet, og til og med loftet ble brukt som bolig for en enslig person. Vedkommende har tydeligvis dekorert med dette gamle bildet, og det står fortsatt igjen en seng der oppe som et minne fra en svunnen tid.
En stor prosesjon på Lord Mayors Day,har nettopp passert St. Pauls Cathedral i 1844.
Hvem som har bodd her før oss, og deres livshistorie vet vi ellers lite om, ettersom det er et hus som ikke har vært i vår familie før 1994.
Da jeg begynte å skrive på bloggen, var det mormor Ingeborg Katrine og hennes liv jeg skrev om i det første innlegget som heter selskapsvesken. Siden har jeg skrevet om både besteforeldre og oldeforeldre. Slekten på min fars side kjenner vi best til. Oldeforeldrene mine Brita og Brigt som bodde i Hålandsdalen, og var lærer og klokker har jeg fortalt litt om. Oldefar Mons og Oldemor Brita som bodde på en liten gård på Birkeland i Åsane, og samtidig var lærer /klokker har jeg også beskrevet.
Oldeforeldrene på min mors side vet jeg litt mindre om, men Ole og Anna kjøpte eiendommen i Grønnesmuget og startet garveri der. De bodde der med sine 4 barn, og eldstesønn Ole ble garverimester og drev garveriet videre til det gikk konkurs i de harde 1930 årene. Det ble tunge tider for fru Ingeborg, mormor, spesielt da Ole døde like etterpå i 1934. På den tiden bodde faren hennes Anders Sigvardt, også sammen med dem i Grønnesmuget fordi han hadde vært enkemann lenge. Han døde året etter Ole, i 1935, og mormor mistet da hus, mann og faren sin i løpet av et par år, og satt igjen med 7 halvvoksne barn. Derfor vil jeg avslutte bloggen med å skrive litt mer om henne og hennes foreldre, disse oldeforeldrene Anders og Karen som jeg visste veldig lite om før jeg søkte i digitalarkivet og en bygdebok. Her er det jeg fant ut:
Oldefar Anders Sigvardt Hasle ble født i 1850 ved Sem i Tønsberg. Foreldrene hans het Hans Olsen Hasle og Karen Kristensdatter fra Bærum.Da Oldefar ble født hadde faren hans forpaktningskontrakt på bruk 2 av Nordre Hasle gård. Denne drev han fra 1844 til 1877, da overtok eldste sønnen Olaus gården, men han forlot siden stedet og flyttet til Kristiania. Hans og Karen hadde 4 barn, og den yngste søsteren til oldefar, Henrikke, født 4 år etter ham, giftet seg i 1879 med handelsmann Anton Evenby i Arendal. Oldefar selv står oppført med yrke skibstømmermann som ung. På et eller annet tidspunkt ble han kjent med Karen Kristine Arnesdatter Gomsrud fra Kongsberg.Hun var født i 1853. I folketellingen fra 1865 fra Kongsberg prestegjeld finner vi henne som 12 åring der hun bor med far Arne Gomsrud og mor Ingeborg Olsdatter. Foreldrene har fem barn, og Karen er nummer 2 i søskenflokken. Farens yrke er løsarbeider.
De bor i Gomsrudgrenden gardnr. 678. I en ny folketelling 10 år etterpå, står han oppført som eiendomsbesidder og løsarbeide. Karen blir konfirmert 11.okt 1868, og får en hilsen fra sin lærer i en bok som heter Åndelige hviletimer, som jeg har fått overta.
Etterhvert finner Karen fra Kongsberg og Anders fra Tønsberg hverandre og gifter seg. De bosetter seg i Tønsberg, og i 1881 blir mormor Ingeborg født. De fikk bare denne ene datteren.
I det gamle albumet fra Grønnesmuget finner vi et bilde av henne som barn. Bildet er tatt hos fotograf i Arendal, og er sikkert tatt i forbindelse med et besøk hos tante Henrikke og onkel Anton Evenby.
Nå vet jeg ikke noe mer om mormor før hun som ung voksen drar til Haugesund, og starter en brodeributikk der. Foreldrene hennes, oldefar Anders og oldemor Karen flytter på et tidspunkt til Bergen. I folketellingen i 1904 fra Bergen bor de to i Professor Keysers gade 2, og hans yrke er formand. I 1910 har de flyttet til Rosenbergsgaten 5 i Bergen, og nå står det at han er formand ved en skosmørelsefabrikk.
(Heretter kommer jeg alltid til å tenke på oldefar når min mann trekker frem skopusseskrinet sitt.)
To år senere, i 1912 , gifter deres datter Ingeborg seg altså med garverimester Ole og flytter inn i Grønnesmuget. Hvordan de to ble kjent vet ikke jeg, men Ole hadde altså en søster Marie som drev broderiforretning i Bergen, så kanskje de ble kjent fordi Ingeborg, som nå hadde foreldrene sine i Bergen, hadde drevet broderiforretning i Haugesund? Ihvertfall var det en felles interesse her. Etterat oldemor Karen dør tidlig, flytter oldefar Anders inn til sin datter og familien i Grønnesmuget og bor her mange år før han dør i 1935. Mor og søsknene hennes omtalte han alltid som bestefar Hasle.
I Grønnesmuget leste de tydeligvis illustrert familiejournal på fritiden, og her er mange artige reklamer for datidens produkter i 1897.
Kjolemønster til oldemor.
God skjeggvekst for oldefar.
Barnlige ønsker." Lille Karl må være veldig snill i dag. I dag kommer storken med en liten broder, og har godter og sjokolade med til deg." Lille Karl:" Far, jeg ville helst have at den lille broder også skulle være av sjokolade".
Da avslutter jeg med en tegning av mormor i Grønnesmuget på hennes gamle dager, og en fra de gamle bygatene i Bergen, begge er tegnet av mor.
Så får vi komme tilbake til nåtiden. Men innimellom kan vi kan fortsatt speile oss i det gamle speilet fra Grønnesmuget som familien hadde hengende i flere generasjoner, og se om vi kanskje gjenkjenner noen Mjeldiske trekk.