Vi har ikke kommet i gang med julekortskrivingen i år.Derimot har vi stor glede av de hyggelige julehilsningene som dumper ned i postkassen fra fjern og nær om dagene. Allikevel blir det litt færre år for år, da folk gjør det litt mer lettvindt og sender gode juleønsker på facebook, sms og mail til hverandre nå til dags.Jeg har stor glede av de gamle julekortene mine og plukker de alltid frem og henger opp noen til pynt på kjøkkenet. Motivene på de gamle julekortene er varierte med nisser, engler, vinterlandskap, barn og dyr, og på de riktig gamle julekortene er det sjelden bilde av stallen, krybben og julens kristne budskap.Det aller første julekortet ble trykt i England i 1843, og først i 1883 ble det laget to postkort som regnes som de første norske julekortene. Julekortene var da svært dyre og ikke alle hadde råd til å kjøpe disse. Gamle julekort er iallefall alltid populære på samlermesser, men min julekortsamling er hyggelige hilsener fra familie og venner. Her følger de eldste kortene jeg har. Ser at blitsen ødelegger bildet litt, men sånn får det bare være denne gangen.
Julekortet er sendt til min oldemor og oldefar Hasle fra et vennepar og teksten er kort og grei: Motta herved ønsket om en glædelig jul 1920 og et velsignet nyttår 1921! Kanskje julekortet er importert fra England siden 25 tallet er innrammet? Gutten har iallefall vært i skogen og hentet et selvplukket juletre som han suser hjemover med på kjelken, bivånet av et rådyr som følger med på det som skjer.
Dette kortet er sendt fra USA til min mor i 1927. Her har de også fått en straffeporto å betale som lød på 12 øre. Min mor var 12 år på dette tidspunktet, og teksten består av følgende lille hilsen: Kjære Karen! Tante Rede sender hilsener gjennom julenissen herover. Haaber han snakker norsk. Hilsen Tante Rede.
Her er det de små nissungene som rører i grøten og hindrer den i å bli svidd. Kortet er sendt fra sørlandet til familien Mjelde i Grønnesmuget, og årstallet er 1935.
Her er ihvertfall hyrder og engler på plass som motiv. Dette kortet er sendt til mormor i 1958 fra hennes sønn Trygve som da hadde bosatt seg på østlandet med kone og stedatter, og ikke kunne feire jul hjemme i Grønnesmuget. Og få julekort og postkort var nok stor stas i tidligere tider også, og familien i Marken hadde et eget postkortalbum der kortene ble trygt forvart, og dette har en av brødrene mine arvet og kan gi det videre til neste generasjon, noe som er koselig å tenke på. Man kan jo faktisk lese litt familiehistorie bak på slike kort.
Ellers har helgen blitt brukt til litt baking. Tror ikke det blir syv sorter slik som det skulle være i gamle dager, men har ihvertfall kommet opp i et antall på 4 nå.
Da jeg bakte kakemenn i dag tenkte jeg plutselig på at det er akkurat 70 år siden mor og far giftet seg. De feiret bryllup under krigen, 16. desember 1944, og da var det ikke så lett å få tak i mel og andre matvarer til å bake og stelle i stand bryllupsfest. I fars lille minnebok, leser jeg om at farfar hadde skaffet til veie kjøtt, fløte og smør fra Sogn ettersom han jobbet som postfullmektig på båtrutene i Sogn og Fjordane under krigen. Far selv hadde fått tak i fin fersk fisk fra noen venner på Hanøytangen, og derfor ble det både fiskeboller og stek under bryllupsmiddagen. Han hadde også skrevet til Skapal gård på Ringsaker og spurt om å få kjøpe litt mel. Han hadde bodd og jobbet der i 1943 innregistrert som en slags gårdsgutt, mens han egentlig arbeidet i Ungdomsforbundet der, ettersom han da var ferdig med teologistudiene i Oslo. Ihvertfall fikk han tilsendt en pakke som inneholdt 2 kg. mel og dermed ble det både bløtekake og flere typer småkaker til bryllupsfesten. Gjestene hadde nok strevet fælt med å få tak i gaver til brudeparet også. Det var jo nesten ingen ting å få kjøpt av varige saker. Men de fikk noen panner og kasseroller, et elektrisk strykejern, noen lampetter,en smijerns stålampe, en akvarell og en bokgave, og det ble en vellykket fest som varte til det lysnet av dag, fordi ingen kunne våge seg ut på gatene ved nattestider denne krigsvinteren.
Her er kopi av rasjoneringskortet på mel og brød fra 1940. Det daglige brød var bakt av grovmel og sagmugg. Det hadde en sterk gassdannende effekt, og hvetemel og hvetebrød var forbeholdt de som var syke. Kaffeerstatningene besto av svartbrent, malt korn, og "Karoma" og Rica" var noen av navnene på denne krigskaffen. Her er et par av pengesedlene fra denne tiden som far tok vare på og jeg har fått overta.
Syns nesten jeg må ta med et bilde av det flotte brudeparet som tydeligvis fikk en fin bryllupsdag på tross av krig og okkupasjon av landet.
Slekt skal følge slekters gang. Det tenkte jeg på i dag mens jeg bakte med gamle kakeformer og fylte opp den gamle boksen med småkaker atter en gang for å lage jul i heimen i 2014.