Før tv med "ørten" kanaler, nettbrett og spill fikk innpass, hadde vi 60-talls barn bedre tid til å fremme leselysten tør jeg å påstå. Vi hadde selvfølgelig et godt forhold til radioen med lørdagsbarnetimen, og etterat vi fikk tv på midten av 60-tallet kunne vi se barnetv noen kvelder i uken. Ellers ble vi fort lei av å se på pausefiskene som viste seg på skjermen fram til de voksne programmene begynte. Bøker og tegneserier derimot kunne vi stadig kose oss med, og bøker var gjerne bursdagsgavene vi ga til hverandre når vi var inviterte i besøk.
Donald var favoritt tegneserien min, og egentlig er det den anden jeg kan takke for at jeg lærte å lese før jeg begynte på skolen.Lenge leste foreldrene og brødrene mine historiene fra Andeby for meg, men det var jo ikke alltid det passet, så jeg ble motivert til å knekke lesekoden på egenhånd. Det var jo ikke alltid like lett for der er som kjent mange hjemmelagde utropsord der, når de forskjellige heldige og mindre heldige figurene gjør seg sine erfaringer.
Denne utgaven av Donald Duck er helt spesiell og blir tatt godt vare på her i huset. Den utkom 10.mai 1961, og faller sammen med at husets herre ble født akkurat på denne dagen !
Senere ble Frøken Detektiv favorittlektyren. Alle jenter husker vel Nancy Drew som hadde en fantastisk evne til å løse de mest kompliserte og spennende mysterier. De første bøkene om henne kom ut allerede på 40-tallet på Damms forlag. Jeg trodde lenge at Carolyn Keene var en veldig flink forfatter, men forsto etterhvert at det var mange forskjellige forfattere som delte på oppgaven og skrev under samme psevdonym. Det var på en måte litt skuffende.
"Historien om" bøkene var også utrolig populære.Dette var biografier om kjente mennesker skrevet på en lettfattelig måte for barn. Fortellingen om Helen Keller var den som satte dypest spor i meg. Den lille jenten som var døv, blind og stum, og levde i en mørk og taus verden som skremte henne. Den som åpnet døren for henne utav mørket var hennes lærerinne som gjennom hundrevis av repetisjoner skrev ord i hånden hennes, lot henne samtidig kjenne på ting og fikk henne til å forstå at bevegelsen i hånden hennes betød at alt dette har et navn. Og for første gang i sitt liv kunne Helen Keller "snakke" med et annet menneske. Denne historien tenker jeg ofte på når jeg jobber som spesialpedagog og prøver å nå inn til barn som ikke har et verbalt språk. Gjennom tegn til tale og symboler og bilder kan barnet lære og få mulighet til å utrykke sine ønsker og behov. Ting tar tid, men for en fantastisk glede når barnet utfører sitt første tegn med hendene eller peker på et bilde for å si at dette var det jeg ville. Anne Sullivan Macy, Helen Kellers lærer har dermed alltid være mitt store forbilde!