tallerkenhylle

tallerkenhylle

lørdag 13. september 2014

Fra barndommens rike.

Herlig jobb jeg har som fortsatt kan leke med dukker i en alder av 54 år midt i arbeidstiden. Sammen med to nydelige jenter har jeg utfoldet meg i dukkekroken i barnehagen i dag, ikke lenger som dukkemamma, men naturlig nok som bestemor til alle dukkene. Da jeg kom hjem måtte jeg se litt på de gamle dukkene jeg selv har vært mamma for, og som nå sitter på utstilling i stuen. Spesielt morsomt å tenke på at det er min mor og svigermor som har strikket og sydd klærne til disse dukkene. Akkurat som de sydde og strikket klær til oss da vi var barn. Dukken med lue og strikkejakke fikk jeg egentlig av en onkel som hadde kjøpt den i utlandet når han var til sjøs. Den største dukken er fra min manns barndomshjem. Han kalte den for Tone, men er vel egentlig en Annedukke fra Åsmund Lærdals leketøysbedrift i Stavanger. Mange nordmenn kan nikke gjenkjennende når de ser Anne dukken eller vinylbilene i forskjellige farger som gikk under navnet Tomte biler, som også kommer fra Åsmund Lærdal.
Disse to eksemplarene har vært lekt mye med, men er fortsatt i god stand, slik reklamen på esken lovet. "Tomte bilene er myke og miljøvennlige, med lettløpende hjul som ikke faller av. De går ikke i stykker, og de fine fargene er giftfrie." I 20 år laget de disse bilene i forskjellig skala og ulike modeller, og de ble også solgt til utlandet. De siste lekebilene trillet ut fra Stavangerfabrikken i 1978, og Lærdalfabrikken valgte istedet å satse på livreddende utstyr som Mini Anne, dukken vi bruker til å øve på hjerte og lungeredning. I dag er Tomte bilene blitt populære samlerobjekt og man må betale noen hundrelapper for en bil på slike samlermesser jeg går på.
 Ingenting bringer frem så mange minner fra barndommen som når en ser de gamle lekesakene en hadde. Min svigerinne har f.eks en liten eske med ca.hundre små plastfigurer jeg fikk se her en kveld, og det var moro å se disse figurene igjen som jeg selv har studert og lekt med som liten. De kommer fra Åsmund Lærdal sine populære kalendergaver i adventskalenderne på 60-tallet. De første julegavekalenderne kom på slutten av 1950 tallet. Tidligere var det adventskalendere med kun et fint bilde inni luken en åpnet, men så begynte en å putte små plastdyr og figurer inn kalenderne.Det var flere forskjellige serier de produserte, og vi barn byttet gjerne gaver hvis vi fikk flere av samme. Jeg måtte nesten stille opp alle figurene her  og sortere de i serier.
Her er dyrene fra kalenderen i 1966. Fremst sitter Maria med Jesusbarnet. En fin ring følger også med
I 1965 var alle motivene hentet fra Disney familien, og var produsert på lisens fra Disney konsernet.
Helt i begynnelsen av 60-tallet var gaven en liten flat figur som hadde hempe og kunne tres innpå en snor for å lage smykke. Men etter 27 år med julekalendere ble altså denne produksjonen også nedlagt da det ble billigere med importert leketøy. Artig å se de igjen i allefall. Mine er nok blitt rotet bort for mange år siden, men noen glansbilder jeg samlet på har jeg ihvertfall fortsatt i en gammel sigareske.
Papirdukker og gammelt koppestell er også hyggelige ting fra min barndoms leketøysamling.
Hvis man vil mimre mer kan en jo gå til innkjøp av boken: Det var en gang en tresko. Der finner en bilder og beskrivelser av leker fra Åsmund Lærdal, Stavanger, eller besøke lekemuseet i samme by.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar