Fram til 1980-1990 tallet var glansbilder en del av barnekulturen. Spesielt blandt jentene var det vanlig å ha glansbildesamlinger oppbevart i gamle konfektesker eller i litt tidligere tider som i min barndom, gjerne i sigaresker. Nå er glansbildene stort sett erstattet av klistremerker. Det ser jeg når jeg er på jobb i barnehager og barna skal få en personlig belønning i forhold til noe de trener på f.eks. å mestre dogåing eller påkledning. Vi kunne også oppleve å få glansbilder som belønning, f.eks. når vi hadde vært hos tannlegen.Det aller gjeveste var i såfall om vi mottok et glitterglans. Nå for tiden brukes vel glansbilder stort sett som dekorasjon og formingsmateriell.
Vi kunne bruke mye tid på glanssamlingene våre, sortere de etter motiv og ha full oversikt over hvilke som var mest verdifulle, hvilke vi kunne bytte vekk og hvilke som aldri kom på tale å bytte med noen. Mange barn limte de mest verdifulle inn i glansbildealbum, og hadde de andre glansene tilgjengelig i esken for å ta de med ut for en byttehandel. Så satt vi på trappene utenfor husene våre i bygaten, pratet om glansene, beundret hverandres,og studerte og sorterte lenge.
Ennå kan jeg huske at disse babyglansene fra 50-tallet sto høyt i kurs, og at jeg var utrolig glad da jeg fikk byttet til meg det glanset nedenfor der barnet har fingeren i munnen. Det var min eldre kusine, Eli som var så generøs og lot meg få overta dette.
På skolen hadde vi ikke med oss hele glanssamlingen, men vi laget puttebøker av gamle kladdebøker og brettet sidene til lommer der vi la glans inni, og trakk hos hverandre. Noen lommer var tomme, men ofte fikk vi et nytt glans av en venninne på denne måten, og så var det et sted i boken det lå mange glans, og det kalte vi for banken. Babyer, engler, dyr, blomster, eventyr var de vanligste motivene, og felles for de alle var vel at det var idylliserte bilder. Det fantes forresten også noen pedagogiske glans, der man skulle lære noe om f.eks skipsfart, forhistoriske dyr og andre land. De var ikke så populære og vi kalte de gjerne for gutteglans. Her er noen av den typen.
Mine barn som hadde sin barndom på 90-tallet ble aldri de helt store glansbilde samlerne, men de plasserte nå også glansene sine i album med plastsider, da kunne man jo ta bildene forsiktig inn og ut om man ville bytte eller omrokkere på sidene.
Blandt nostalgikerne fins der en del voksne som samler på glans i dag også. Da vil man gjerne ha hele ark som ikke er klippet fra hverandre, slik at man kan se hvem som har produsert bildene. Norske glans fra 50- tallet tegnet av Elise Knudsen eller Harald Damsleth er særlig populære. Når jeg ser igjennom mine glansbilder er nok de aller fleste importert fra England og Tyskland, men de gir meg allikevel mange gode barndomsminner, og er derfor små skatter. Her er noen flere eksempler på litt gamle glans.
Vi brukte jo også gjerne glansbilder til å dekorere i minnebøkene vi laget til hverandre, så jeg avslutter uken med å mimre over de formanende ordene vi skrev til hverandre den gangen.